Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Donderdag 11 april 2019

Zelf-managementondersteuning bij psoriasis; de behoeften van patiënten

Welke ondersteuning patiënten met psoriasis kunnen gebruiken bij het omgaan met hun ziekte en de gevolgen en behandeling van hun ziekte, is nog weinig onderzocht. In een kwalitatieve studie, waarin zowel patiënten als hulpverleners werden geinterviewd, liet onderzoeker Brent Taels hier meer licht op schijnen.
Het onderzoek wees –net als eerdere verkenningen- uit dat patiënten met psoriasis behoefte hebben aan begrip van hulpverleners, en meer aandacht voor hoe hun ziekte zou kunnen evolueren. Nieuw in deze studie was echter dat patiënten ook helder vragen om meer praktische steun, contact met lotgenoten en een snelle toegang tot zorg wanneersymptomen en klachten verergeren.

Tenslotte hebben patiënten met psoriasis ook duidelijke ideeën over wat zelf-managementondersteuning zou moeten opleveren, namelijk meer weerbaarheid, het beter kunnen volhouden van therapieën, meer begrip en meer begeleiding van de kant van professionals, meer zicht op hun perspectief voor de lange termijn en meer realistische verwachtingen. 
Inzichten van deze studie vormen zo een mooie basis voor het verbeteren van de ondersteuning van het zelf-management van psoriasispatiënten.

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium