Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Dinsdag 23 april 2019

Workshadowing Universitair Medisch Centrum in Groningen

In het kader van het opleidingsonderdeel Advanced Practice Nursing/Midwifery van het schakeljaar van de Master in de verpleeg- en vroedkunde zijn wij voor twee dagen naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen getrokken. We kregen de kans om bij drie Verpleegkundig Specialisten een kijkstage te doen. Zij hebben ons wegwijs gemaakt in hun rol op de dienst longtransplantatie.

 We werden hartelijk ontvangen en elk toegewezen aan één van hen. De longtransplantatiepatiënten werden bezocht door de Verpleegkundig Specialist samen met de verpleegkundige die voor de patiënt verantwoordelijk was. Lichamelijk onderzoek werd uitgevoerd, bijzonderheden of problemen werden bevraagd en er werd gekeken of er eventuele aanpassingen nodig waren in het behandelplan. Hierbij kregen we de ruimte om vragen te stellen en werden we geprikkeld om mee na te denken over het behandelplan en de interpretatie van bloedwaarden, onderzoeksbeelden enz.

Verpleegkundig Specialisten doen naast hun zaalrondes ook de consultaties op de polikliniek. De controle van de patiënten na hun transplantatie gebeurt afwisselend met de arts. We mochten enkele consultaties volgen en werden hierbij actief betrokken. Het was opvallend dat ze hun patiënten goed kennen door de lange follow-up. Verder stelden we vast dat ze zeer zelfstandig werken. Zo mogen ze medicatie voorschrijven, diagnoses stellen en behandelingen opstarten, dit echter onder supervisie van een arts. Verder zijn ze betrokken in onderzoek, maar dit is eerder beperkt door het vele werk op de afdeling en de administratie die hierbij hoort.

We willen de Verpleegkundig Specialisten van de dienst longtransplantatie van het UMCG bedanken voor deze leerrijke ervaring!

 Kaat Veys en Ine Van Rossom

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium