Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Woensdag 3 februari 2021

SMILe team Leuven mocht de Belgian Hematological Society ‘Patient Centricity Award’ in ontvangst nemen op 31 januari 2021.

Het SMILe team van UZ Leuven en AccentVV, KU Leuven (H. Schoemans, S. De Geest, F. Dobbels & K. Goris) is verheugd u mede te delen dat ze de BHS – PACE award (Belgian Hematological Society - Patient Centricity Award) in ontvangst hebben mogen nemen op 31 januari 2021.

Allogene stamceltransplantatie is een intensieve en complexe behandeling voor bepaalde levensbedreigende hematologische aandoeningen, waarbij het eigen beenmerg vervangen wordt door hematopoietische donorstamcellen na een voorbereiding met chemo- en/of radiotherapie. Het huidige zorgmodel bij deze patiënten wordt uitgedaagd door de complexe zorgnoden, dewelke op een holistische manier aangepakt dienen te worden, zowel in het ziekenhuis als in de thuissetting. Om tegemoet te komen aan de onvervulde zorgbehoeften werd een innovatief zorgmodel ontwikkeld op basis van implementatieonderzoek, gedragswetenschappen en computertechnologie.

 

Het ‘SMILe’ model omvat een zorgcoördinator en een patiëntgerichte mobiele app (=the SMILe App) om patiënten in het eerste jaar na stamceltransplantatie te ondersteunen op vlak van zelfmanagement, om zo hopelijk op termijn de nood aan gezondheidszorg te verminderen.

 

Het Belgische SMILe project maakt deel uit van een internationaal consortium geleid door het kernteam van de Universiteit van Basel, Zwitersland (S. De Geest (PI), S. Valenta), het Universitair Ziekenhuis van Freiburg im Breisgau, Duitsland (L. Leppla) en de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Augsburg, Duitsland (A. Teynor). (https://nursing.unibas.ch/de/forschung/forschung-227/forschung/smile/).

 

 Het project is gestart in januari 2021 dankzij de additionele sponsoring van de Koning Boudewijnstichting – Fonds Michaël van Waeyenberge - en de Klinische Onderzoeks- en Opleidingsraad (KOOR) - startkrediet UZ Leuven.

 

 

 

Meer Nieuws

Aspirant doctoraatsbeurs Lisa Geyskens

AccentVV award 2021: laureaat bekend!