
Donderdag 11 april 2019
In het kader van mijn masteropleiding trok ik er samen met drie collega masterstudenten op uit om stage te lopen in Kaapstad, Zuid- Afrika. Als klinische student werd ik vooral ingeschakeld in de eerstelijnsgezondheidszorg. Eerst op campus Health Centre van de universiteit van Stellenbosch., daarna in een eerstelijnsgezondheidscentrum. Ik werkte er samen met ‘primary care nurse specialists’ en huisartsen, en kreeg er de kans om zelfstandig patiëntenconsultaties te doen. Een enorm leerrijke ervaring. Daarnaast was het interessant om te leren werken in een totaal ander gezondheidszorgsysteem waarbij niet altijd alle nodige middelen beschikbaar zijn. Het leerde mij inventief zijn en deed me stilstaan bij de kwaliteit van het Belgische zorgsysteem. Ook naast het werk waren er tal van boeiende activiteiten. De wekelijkse braai (BBQ) was een uitermate geschikte gelegenheid om vriendschappen te sluiten en ervaringen te delen met andere internationale studenten. Tijdens de weekends trokken we erop uit om dit fantastische land te ontdekken. We sloten onze stage af op Zuid-Afrikaanse wijze met, hoe kan het ook anders, een heerlijke braai bij één van de mentoren samen met professor Philip Moons. Een gezellig moment waarop we konden terugblikken op een onvergetelijk en enorm verrijkend avontuur.
Bram Dejonghe
“Waarom zou ik naar Zuid-Afrika reizen en daar 30 dagen vertoeven om iets te leren? Dit kan ik toch ook in België?” Dit vroeg ik mij begin vorig academiejaar af. Toch ging ik de uitdaging aan, klaar om te worden verrast. Eenmaal aangekomen en gestart met de stage, werd het me meteen duidelijk waarom dit een goede keuze was.
Gedurende de eerste dagen bezochten mijn medestudenten en ik een aantal private en publieke ziekenhuizen. Hierdoor maakte ik kennis met het Zuid-Afrikaanse gezondheidszorgstelsel. Dit gaf mij de opportuniteit om het gezondheidszorgsysteem tussen België en Zuid-Afrika te vergelijken. Er ontstonden verrijkende gesprekken met de lokale zorgverleners en we kregen de kans om elkaar wegwijs te maken in een totaal verschillende gezondheidszorgorganisatie. Een kans die ik in België niet zou hebben gehad.
Ik kreeg de mogelijkheid om specifieke onderwerpen over de Belgische verpleegkundige zorg te presenteren voor uiteenlopende doelgroepen waaronder verpleegkundigen, studenten en andere zorgverleners. Het bijbrengen van de Belgische waarden rond zorg aan deze Afrikaanse studenten was een unieke ervaring die leidde tot interessante gedachtenuitwisselingen. Deze hebben me ook geholpen bij het uitschrijven van de policy voor toekomstige internationale studenten.
Daarnaast volgde ik de cursus Basic Life Support (BLS). Na het behalen van mijn certificaat mocht ik samen met mijn medestudenten BLS-cursussen geven op de campus. Dit is dan ook mijn expertise geworden!
Tot slot is er ook een ander aspect dat het vermelden waard is: de Zuid-Afrikaanse gastvrijheid. Ik kon overal rekenen op een warm onthaal. Het afscheid, na de 7 weken stage, viel me dan ook erg zwaar.
Kaat Haesendonck
Op 27 januari vertrok ik gepakt en gezakt en met een portie gezonde zenuwen naar Zuid-Afrika. Ik was een van de vier uitverkoren studenten die zes weken stage mochten lopen aan de universiteit van Stellenbosch. De hoofdinsteek van mijn stage was voornamelijk gericht op het management. Ik heb veel ziekenhuizen in de buurt van Kaapstad mogen bezoeken en ben op deze manier in gesprek kunnen gaan met verschillende hoofdverpleegkundigen en verpleegkundig managers. Het was interessant om het onderscheid te leren kennen tussen onze ziekenhuizen en de ziekenhuizen van daar. In Zuid-Afrika bestaan er zowel private ziekenhuizen als overheidsziekenhuizen waartussen het onderscheid groot is. Naast de ziekenhuisbezoeken hebben mijn medestudenten en ik een aantal presentaties mogen geven aan managementstudenten en eerstejaarsstudenten verpleegkunde. Daarnaast zijn we allen expert geworden in het geven van Basic Life Support. Onze mentoren waren stuk voor stuk lieve mensen die ons veel wilden bijleren. Het leuke aan een stage in het buitenland is dat je naast de leerrijke ervaring ook je Engels bijschaaft en in de weekends veel van het land kunt ontdekken. In de weekends zijn we steeds op verkenning gegaan in en rond Kaapstad. Ook verbleven we in de ‘elective lodge’ waar alle buitenlandse studenten van de campus Tygerberg vertoefden. Op deze manier leer je heel veel nieuwe nationaliteiten kennen en op de wekelijkse ‘braai’ (dit betekent ‘BBQ’ in het Zuid-Afrikaans) schep je echte vriendschappen. Ik ben verliefd geworden op het prachtige land en de zeer gastvrije mensen.
Margot Vandekerckhove