Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Woensdag 10 juli 2019

Project "Deltascan"

Horizon 2020 project omtrent de klinische evaluatie van een nieuwe vorm van delirium detectie

Het DeltaScan project past in het EU Horizon 2020 programma, dat geleid wordt door prof. Arjen Slooter van de Universiteit Utrecht. Onder leiding van prof. Koen Milisen en dr. Elke Detroyer is het Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde verantwoordelijk voor het opzetten van het project in België. Er wordt hiervoor samengewerkt met de afdeling traumatologie & plastische en reconstructieve heelkunde van UZ Leuven.

Momenteel wordt delirium gedetecteerd met bestaande screeningsinstrumenten (vb. Delirium Observatie Screening Schaal), waarbij het scoren van de items afhankelijk is van de subjectieve interpretatie van verpleegkundigen. De DeltaScan betreft een objectievere vorm van delirium detectie, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een EEG monitoring. Concreet gaat het in dit project om een vereenvoudigd EEG-toestel, een één-minuut registratie van een één-kanaals EEG-toestel met geautomatiseerde analyse.

Met dit kwaliteit verbeterproject zal nagegaan worden of het gebruik van de DeltaScan in vergelijking met het klassieke screeningsinstrument dat momenteel in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt (i.e. Delirium Observatie Screening Schaal) leidt tot een betere detectie van delirium. Het project is gestart op 2 maart 2019 en zal voor 1 jaar lopen.

Betrokken onderzoekers in België: prof. dr. Koen Milisen, prof. dr. Jos Tournoy, prof.dr. Stefaan Nijs, prof. dr. An Sermon, dr. Elke Detroyer

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium