Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Maandag 18 januari 2021

Mariela Acuña Mora behaalt haar double PhD degree

Op 15 januari 2021 heeft Mariela Acuña Mora haar doctoraat met als titel ‘Patient empowerment during the transition to adulthood in young persons with chronic conditions.’ succesvol verdedigd. Mariela voerde haar doctoraat uit aan de universiteit van Göteborg, Zweden, en de KU Leuven, en behaalde zo een double PhD degree.

Ten eerste voerde zij een literatuuronderzoek uit naar de definities en meetmethoden van empowerment. In totaal werden 76 artikels geïncludeerd. Een brede waaier aan definities en meetinstrumenten worden aangewend, hetgeen aantoont dat er geen conceptuele uniformiteit is. Heel wat studies tonen aan dat empowerment is gerelateerd aan leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, beroepsstatus, kwaliteit van leven, en psychische problemen.

Ten tweede ontwikkelde ze een nieuw instrument om empowerment bij jongeren met een chronische aandoening te meten: de Gothenburg Young Person Empowerment Scale (GYPES). Ze onderzocht de psychometrische eigenschappen van dit nieuwe instrument, en kon aantonen dat de GYPES op een valide en betrouwbare manier empowerment kon berekenen.

Ten derde werd het niveau van empowerment onderzocht bij een groep van jongeren met een aangeboren hartaandoening, en met welke factoren dit in verband stond. In een cross-sectionele studie kon aangetoond worden dat empowerment gerelateerd was aan ‘transition readiness’ en aan gepercipieerde problemen ivm communicatie met zorgverleners. In een longitudinaal onderzoek kon de richting van het verband bevestigd worden. Een hoog niveau van empowerment heeft minder problemen met communicatie tot gevolg.

Mariela werd aan de KU Leuven begeleid door professor Philip Moons, en aan de universiteit van Göteborg door associate professor Ewa-Lena Bratt en professor Carina Sparud Lundin.

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium