Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Maandag 8 juli 2019

Inter-Act project

Inter-Act project, een EHealth ondersteund leefstijl programma voor pas bevallen moeders en zwangere vrouwen.

Dit FWO ondersteund onderzoeksproject is een multicentrisch gerandomiseerde interventiestudie die loopt in samenwerking met 7 ziekenhuizen in 3 verschillende provincies in Vlaanderen van 2016 - 2020. Betrokken projectpartners zijn de Universiteit van Antwerpen, hogeschool UC Leuven-Limburg en de KU Leuven (lead).      

Overgewicht en obesitas nemen schrikwekkend toe in Vlaanderen en in het bijzonder bij zwangere vrouwen. Meer dan 1 op 3 van de zwangere vrouwen start nu met een ongezond gewicht aan het begin van de zwangerschap. Bovendien komt ook nog eens meer dan 1 op 3 teveel bij en geraakt ongeveer de helft van deze moeders hun gewicht niet kwijt aan de start van een volgende zwangerschap. Een ongezonde leefstijl en ongezond gewicht hebben negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind en de gezondheid van de moeder.

Het Inter-act project focust op deze kwetsbare vrouwen en coacht hen voor een gezonde leefstijl met aandacht voor psychisch welbevinden, gezonde voeding en voldoende beweging. Concreet worden moeders vanaf 6 weken na hun bevalling opgevolgd door een specifiek opgeleide leefstijlcoach. En dit tot en met het einde van een volgende zwangerschap. De leefstijlcoaches komen de eerste keer aan huis bij de moeders indien zij dat wensen. Dit gebeurt ongeveer op 6 weken na de bevalling. Verder zijn er coachingssessies voorzien op 2, 3 en 6 maanden na de bevalling. De moeders krijgen ook een nieuw ontwikkelde app ter ondersteuning van de coachingssessies. De app is gekoppeld aan een weegschaal en een stappenteller. De coaches geven aandacht aan psychisch welbevinden van de moeder, voldoende bewegen, gezonde voeding en gewichtsbegeleiding.  

Het doel van deze studie is om het risico op zwangerschap- en geboorte gerelateerde complicaties te reduceren in de volgende zwangerschap. We focussen hierbij op een gezonde toekomst voor moeder en kind.  Momenteel zijn er 1450 vrouwen opgenomen in deze studie. Recrutering vond plaats tussen april 2017 en 2019 in 7 Vlaamse ziekenhuizen. Er zijn dagelijks 4 leefstijlcoaches van Inter-Act ‘on the road’. Het onderzoeksteam wordt ondersteund door 6 getrainde leefstijlcoaches van Kind & Gezin en 4 getrainde leefstijlcoaches van het Wit-Gele Kruis Limburg. De opvolging van de moeders loopt nog tot einde 2020. De eerste resultaten worden verwacht einde 2019.  

Meer info op: www.interactstudie.be

 

 

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium