Over AccentVV Ons team AccentVV Fonds Nieuwsbrieven Vacatures Contact Aanmelden EN

Woensdag 27 juni 2018

Ervaringen van studenten op stage

Klinische stage in UZ Leuven

Tijdens mijn master liep ik stage bij Katrien Dierickx, die verpleegkundig specialist chronisch nierlijden is. Dankzij de stage heb ik inzicht gekregen in de functie van een APN, wat voordien nog een abstract concept was voor mij. Door concrete stagedoelen te formuleren kon ik mij toespitsen op projecten die ik interessant vond. Deze projecten werden in samenspraak met mijn stagemeester en haar team gekozen, zodat het een bijdrage zou leveren aan hun zorgprogramma. Zo kon ik ook meewerken aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Daarnaast kon ik mij verdiepen in de specifieke rollen die mijn stagemeester uitoefent. Zo kreeg ik de kans om consultaties te volgen en uiteindelijk een consultatie onder begeleiding uit te voeren. De toevoeging van dit opleidingsonderdeel aan het vernieuwd curriculum vormt zeker een meerwaarde voor de opleiding. Dit integreert een stukje van de echte professionele wereld in de opleiding en laat ons proeven van onze potentiële toekomstige functie als APN.

Astrid Thalasso

Onderzoeksstage bij het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen

In het kader van de opleiding master in de verpleegkunde en de vroedkunde liep ik tijdens het afgelopen academiejaar stage bij het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV). Deze stage was voornamelijk gericht op het verdiepen in de onderzoekswereld aangezien ik de major onderzoek koos. Ik kreeg de kans om mee te werken aan een pilootproject waarbij de haalbaarheid van de implementatie van de praktijkrichtlijn voor valpreventie in woonzorgcentra geëvalueerd werd. De mogelijkheid om in de praktijk kennis te maken met onderzoek was voor mij een zeer aangename en leerrijke ervaring.

Tijdens mijn stage bij het EVV heb ik heel wat leerkansen gegrepen om meer ervaring te verkrijgen met de professionele onderzoekswereld. De verschillende leeractiviteiten gaven mij meer knowhow over hoe ik mijn theoretische kennis kan omzetten in de praktijk. Ik leerde bijvoorbeeld hoe kwantitatieve en kwalitatieve gegevensverzamelingen concreet voorbereid en uitgevoerd worden. Ik nam kennis van heel wat zaken die voordien voor mij geheel onbekend waren. Zo leerde ik werken met het softwareprogramma SPSS en voerde ik een statistische analyse uit.

De stage heeft bijgedragen tot een rijkere kennis en kundigheid in het onderzoeksgebied. De leerkansen op mijn stage bij het EVV vormden de basis voor de verdere ontwikkeling en uitbouw van mijn professionele competenties. Ik ontwikkelde zowel onderzoeksvaardigheden als competenties die noodzakelijk zijn voor een goede functionering in elke beroepscontext. Hierdoor beschouw ik mijn stage als een belangrijke waarde voor mijn toekomstige loopbaan. Ik wil dan ook graag het EVV-team, en in het bijzonder mijn stagemeester Joris Poels, bedanken voor de fijne en boeiende ervaring!

Brooke Huyghe

Managementstage Stellenbosch University

Voor de eerste internationale managementstage binnen de Master in Verpleegkunde en Vroedkunde ben ik naar Kaapstad in Zuid-Afrika gegaan. Deze ging door bij Dr. Guin Lourens, verpleegkundig manager aan de Stellenbosch University. Ik ben erg internationaal gericht en kon de kans om hier op stage te gaan niet laten schieten. Ik was er vooral voor het avontuur: het zelf organiseren, reizen, de cultuur etc.

In totaal duurde de stage zeven weken. In deze korte periode aan de andere kant van de wereld heb ik meer geleerd dan ik vooraf had gedacht.  Door het organiseren en leven in een ander land ben ik nog zelfstandiger geworden. Op sociaal gebied heb ik internationale en lokale vrienden gemaakt met allemaal verschillende achtergronden. Wat het me vooral heeft geleerd, is dat het verhelderend en relativerend is om in een wereld te stappen waar de mensen compleet anders in het leven staan.

Enkele taken in het kader van mijn stage die ik daar heb verricht, zijn: lessen geven (Basic Life Support, vaccinatie, live broadcasts) aan verpleegkundigen en masterstudenten. Andere taken waren het bijzitten van board meetings, stakeholder engagement, legal document reviews etc. Verder heb ik ook verschillende gezondheidszorginstellingen bezocht in het land. Het is een andere wereld, maar het is geen extreme cultuurshock. Ik ben met een ‘open mindset’ gegaan en heb een geweldige tijd ervaren!

Verder biedt Kaapstad en Zuid-Afrika tal van activiteiten (bungee-jumpen, stranden, safari, wijnerijen etc.) waarvan ik heb genoten. Vooral rugby is populair, dus ben ik naar een wedstrijd van de Maties (het team van Stellenbosch University) gaan kijken. Mijn hoogtepunt was de roadtrip naar de Garden Route met vrienden om mijn avontuur af te sluiten.

Eén ding is zeker: Zuid-Afrika is een aanrader!

Yasmina Bellon


 

Meer Nieuws

Maria Jose Mendieta

New study about delirium